2016. május 9., hétfő

Az örök kíváncsi


Egy hétéves kisfiú, aki imádja a természetet, az állatokat, köveket és foszilliákat gyűjt, amiből persze kiállítást is rendez. Minden jel arra mutat, hogy a természettudományos pálya neki való. Végül, így is lesz, meg nem is. Hiszen a kisfiú nem más, mint a napokban 90. születésnapját ünneplő Sir David Attenborough.

Egy igen kedves barátom nem régiben mesélte el, hogy gyerekkorában két fickó akart lenni: Mick Jagger vagy David Attenborough. Azt hiszem, ezzel nincs egyedül. Bár én soha sem akartam Sir David példáját követni, de ismeretterjesztő természetfilmjeit gyerekkorom szép emlékei között tartom számon. A szülői beszámolók szerint, olyan is volt, hogy szó szerint tátva maradt a szám. De most az én gyerekkorom helyett térjünk vissza az ünnepeltéhez és ahhoz, hogy mit tanulhatunk életútjából, hiszen stílusát és műsorait mindannyian jól ismerjük.

A Londonban született Attenborough, Leiceisterben töltötte gyerekkorát. Édesapja ugyanis a városi College igazgatója volt. A kis David amikor éppen nem köveket gyűjtött, édesapja munkahelyén mulatta az időt, leginkább a zoológiával foglalkozó tanszéken. A gyerekkori tudományos érdeklődés és kiváncsiság nem múlt el.
Ez az, ami meghatározta pályáját. Hiszen természettudományból szerzett diplomát, Cambridgeben. Ez számított akkor is, amikor a BBC-nél producerkedett, majd saját műsorait forgatta. És akkor is, amikor némi kitérő után a BBC2 élén állt, majd a BBC igazgatója volt. Egyébként, a kitérő a doktori fokozat megszerzését jelentette a London School of Economics antropológia szakán. Ugyanis, ekkor a tanulmányai kedvéért – mint később kiderült, csak átmenetileg -elbúcsúzott a BBC-től.
A kíváncsiság és a fókuszált érdeklődés jó alap, de a sikerhez kell némi szerencse is. Mint ahogy kellett némi szerencse ahhoz, hogy a számára unalmas kiadói állásából a BBC-hez kerüljön. Ugyanis, Attenborough az ötvenes évek elején egy kiadónál helyezkett el, tudományos ismeretterjesztő gyerekkönyveket szerkesztett. Azonban hamar szembesült azzal, hogy ez a munka nem igazán neki való. Ezért pályamódosításon gondolkozott.
Új lehetőségek után kutatva, talált rá a BBC rádióadásának hírdetésére, amit megpályázott. Rádiós szerkesztő-műsorvezető nem lett belőle. Elutasították. De, az önéletrajza felkeltette Mary Adams érdeklődését - a BBC ismeretterjesztő főosztályvezetőjének figyelmét -, aki állást ajánlott számára. Ekkor Attenboroughnak még tévéje sem volt – mint ahogy a legtöbb honfitársának sem – és összesen egyetlen tv-műsort látott, ezzel együtt is boldogan mondott igent az ajánlatra.
De képernyőre kerülése is egy véletlennek köszönhető. Hiszen Mary Adams nem találta képernyőképesnek – a túl nagy fogai miatt – ezért Attenborough producerkedett. Aztán 1954-ben, amikor a Zoo Questet forgatták a műsorvezető megbetegedett és Attenborough ugrott be helyette. Sikerrel.
Nem kérdés, hogy Attenborough akármilyen munkakörben is dolgozott tévés pályafutása során, kiemelkedően teljesített. Ezt mutatják szakmai elismerései, megbízásai, népszerűsége és egy apró mozzanat is, 1957-ből. Ez volt az-az év, amikor a BBC vezetősége úgy döntött, hogy megalapítják a természettudományos műsorokat készítő részleget, Bristolban.
A részleg vezetését felajánlották Attenboroughnak is. Aki inkább Londonban akart maradni családjával, ezért visszautasította ezt a lehetőséget. De ha már változásokról beszéltek azt kérte főnökeitől, hogy hozzanak létre egy kisebb osztályt számára. A kérés meghallgatásra talált, az osztályt létre hozták Travel and Exploration néven és olyan műsorokat készítettek, mint például az Adventures.
És végül, amit talán említeni sem kellene, olyannyira kézenfekvő: őrizd meg kíváncsiságot és a lendületet, mint ahogy David Attenborough. Amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy tavaly ősztől ismét egy új sorozatát sugározza a BBC.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése