2016. május 19., csütörtök

Hatékony kapcsolatépítés alapelvei

Sokan vágynak jól működő szakmai kapcsolatokra és még többen gondolnak némi negatív mellékzöngével a kapcsolatépítésre. Talán pont ezért, még ennél is többen rontják el a kapcsolatok kialakítását. De, hogy veled ez ne történhessen meg, nézzük a kapcsolatépítés legfontosabb három alapelvét!

A 30-as évek Szovjetuniójában, a tervgazdaság szellemiségének megfelelően minden üzemnek előírt eredményeket kellett teljesíteni. Ha nem teljesült a norma, súlyosan megbűntették a felelősöket. Történt, hogy egy szögeket előállító üzem különösen kemény feladatot kapott. Olyan magas normát állapítottak meg számukra, amit majdnem lehetetlen volt teljesíteni. Némi pánik után a problémát úgy oldották meg, hogy kevés, de nagy szöget gyártottak - akár egymétereseket is. Ugyanis, a normát súlyra, és nem darabszámra adták meg. Az előállított szögek teljesen hasznavehetetlenek voltak, de nehezek, így az üzem teljesítette az előírt normát. Ha nem akarsz úgy járni, mint a szögüzem, akkor ne “kilóra mérd” a kapcsolati hálód. Tehát, inkább kevesebb, minőségi kapcsolatban gondolkozz!

Gyanítom, hogy neked is van olyan ismerősöd, aki rögtön felbukkan, amint valamire szüksége van, de egyébként reménytelenül elérhetetlen. Ezek azok az emberek, akik csak a saját, pillanatnyi érdekeik szerint alakítják a kapcsolataikat. Aztán el is nyerik méltó bűntetésüket, hiszen őket érdek-emberként tartja számon a világ. Ha hosszútávon működő kapcsolatokat szeretnél, akkor az érdekek mentén való építkezést szorítsd hátrébb a listádon. A másik tisztelete, a teljesítményének elismerése, a közös értékrend vagy érdeklődés stabilabb alap. Arról nem is beszélve, hogy ha az előbb említettek közül bármelyik is igaz, akkor az első kapcsolatfelvétel is  természetesen adódik, hiszen őszinte érdeklődéssel és kiváncsisággal tudsz a másik felé fordulni. 

Akkor lesznek megfelelő kapcsolataink, ha a networkinget úgy értelmezzük, mint virtuális vagy valós találkozások sorát, ahol az egyenrangú felek tapasztalatokat és tudást cserélnek. Az adok-kapok egyensúlya rendkívül fontos: a megfelelő kapcsolatok a kölcsönösségen nyugszanak, és nem az azonnali megtérülés lehetőségén alapulnak.  Az igazán jó és tartós kapcsolatokban pedig az önzetlenség játszik kiemelkedő szerepet, bármennyire is meglepőnek tűnhet. Ahogy Reid Hoffman – a Linkedin alapítója – is megfogalmazta: “Bár az ösztöneinkkel ellentétesnek tűnik, de minél önzetlenebb a hozzáállásunk, annál előnyösebbnek fogjuk érezni a kapcsolatot. Ha úgy döntünk, hogy segítünk másokon, hamar megszilárdíthatjuk a jó hírnevünket, a lehetőségeink univerzuma pedig kitágul."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése